Netistä ladataankin videoita, elokuvia ja e-kirjoja, vähemmän MP3-musiikkia

http://gigaom.com

Musiikkialan liiketoiminta kohtasi digitaaliajan ikävällä tavalla jo 10 vuotta sitten. Napster-palvelusta alkanut ilmainen MP3-musiikin jakaminen ja lataaminen netissä on syönyt musiikkibisneksestä paljon liikevaihtoa. Ala on kuitenkin ottanut opiksi ja tarjoaa nyt asiakkaille sitä mitä asiakkaat haluavat: kaupoista saa ladata MP3-kappaleita tai tilata pienellä kuukausimaksulla palvelun, kuten Spotify, jonka miljoonan kappaleen jukeboksia saa soittaa PC:llä niin paljon kuin korvat kestävät. Lisäksi esimerkiksi YouTuben sivuilta löytyy valtava määrä artistien promovideoita.

Ei siis ihme, että piraatteja ei enää MP3-musiikki kiinnostaa niin paljon kun lailliset vaihtoehdot pystyvät kilpailemaan nopeudessa ja helppoudessa laittomien palveluiden kanssa. Kaikkien tiedostojen indeksointiin erikoistunut hakukone Findthatfile on paljastanut tilastoistaan 10 haetuinta tiedostotyyppiä. MP3 on vasta kahdeksanneksi suosituin haku.

Uutiset eivät ole välttämättä aivan yhtä hyviä elokuvien ja e-kirjojen myyjille, sillä niitä vastaavia tiedostotyyppejä Findthatfile-hakukoneella haetaan tällä hetkellä eniten.

Top 10 eniten haettua tiedostotyyppiä:

1. AVI (video)
2. PDF (e-kirjat, dokumentit)
3. RAR (pakattu tiedosto, voi sisältää mitä vain)
4. TTF (fontteja)
5. ZIP (pakattu tiedosto, voi sisältää mitä vain)
6. MPEG (video)
7. ASX (Windows media)
8. MP3 (musiikki)
9. DLL (Windows-ohjelma)
10. TOR (BitTorrent-tiedosto, joka on linkki varsinaiseen tiedostoon)

Findthatfile-hakukone ei erottele laillisia ja laittomia tiedostoja. Paljon videoita ja e-kirjoja on netistä ladattavissa ihan laillisesti, koska tekijä tai kustantaja haluavat markkinoida tekemisiään.

EPUB-muotoisia e-kirjoja listalla ei näy lainkaan. PDF voi olla mikä tahansa dokumentti kahden sivun muistiosta PowerPoint-kalvoesitykseen. Välttämättä tilasto ei kerro e-kirjojen kopioinnin olevan näin vallatonta.

Findthatfile-tilasto kertoo kuitenkin sen verran, että videoita ja dokumenttejä etsitään tästä palvelusta eniten ja MP3-musiikin haku on romahtanut muutaman vuoden takaisesta tasosta.

Lue alkuperäinen artikkeli »


Lisää uutinen Facebookiin

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva
Tallentanut:Ari Hakkarainen 4 vuotta 24 viikkoa sitten