Kirjapiratismi rehottaa netissä antipiratismipalveluita myyvän yrityksen tutkimuksen perusteella

Musiikin jakelu MP3-tiedostoina netissä mullisti koko musiikkiteollisuuden. Sama kohtalo odottaa kirjojen kustannusta mikäli Attributor-yrityksen tutkimusta netin kirjapiratismista on uskominen. Attributor myy kirja- ja lehtikustantajille nettipiraattien jäljityspalveluita.

Tutkimuksessa keskityttiin kirjapiratismiin Yhdysvaltojen markkinoilla. Eniten netissä kopioitiin liiketoimintaa ja investointia käsitteleviä kirjoja, teknisiä teoksia ja tiedekirjoja.

Yhdellä piraattisivustolla eniten kopioitu tiedosto oliKendra Schank Smithin Architect’s Drawings-kirja, jota arvioitiin ladatun 10010 kertaa kolmen kuukauden aikana. Osa tiedostojen jakelupalveluista pitävät julkista tilastoa download-lukumääristä. Neljän tällaisen sivuston yhteenlaskettu latausmäärä oli 3.2 miljoonaa.

Mistä tutkimus piraattikirjoja sitten löysi? Tässä top ten:
rapidshare.com
4shared.com
esnips.com
uploading.com
mediafire.com
hotfile.com
megaupload.com
scribd.com
depositfiles.com
filefactory.com

Elektronisten lukulaitteiden yleistyminen luo suotuisan alustan ekirjojen latauspalveluille. Silti, piratismin ei tarvitse voittaa. Otetaan esimerkiksi oppia musiikin nettijakelusta. Kun Napster aloitti musiikin välittämisen fanien tietokoneiden välillä, siitä tuli nopeasti maailman suurin jukeboksi, jossa oli valtava valikoima musiikkia todella helposti saatavilla.

Levy-yhtiöt reagoivat laittamalla kaikki digitaalisen musiikin hanat kiinni. Digitaalista musiikkia kannettavaan soittimieen ja tietokoneelle saattoi hankkia vain laittomilta lataussivuilta tai opettelemalla digitointiprosessin CD-levyiltä itse.

Apple onnistui luomaan helppokäyttöisen iTunes-musiikin latauskaupan, josta sai kohtuuhintaan digitaalista musiikkia. Ongelmana oli, että kappaleita ei voinut soittaa kaikissa laitteissa eikä siirtää toisiin laitteisiin (tämä muuttui myöhemmin).

Edelleen, laajin valikoima musiikkia ja helpoiten saatavilla oli laittomilla musiikin lataussivuilla. Vasta uudentyyppisten palveluiden, kuten Spotifyn ja Nokia Comes with Musicin myötä lailliset musiikkipalvelut yltävät helppoudessa ja ominaisuuksissa laittomien palveluiden tasolle.

Toivottavasti kirjojen ja lehtien kustantajat harppaavat suoraan samalle tasolle ekirjojen kanssa mihin levy-yhtiöt ovat jo päätyneet – suuri valikoima, standardiformaatti ilman kopiosuojausta ja helpompi ja turvallisempi käyttö kuin piraattisivustoilta etsiminen.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *