E-kirjojen signeeraukseen kehitellään teknologiaa, mutta miksi

E-kirjoissa on paljon hyvää, mutta yksi asia on hieman ongelmallinen: kirjan signeeraus. Menetetäänkö monelle lukijalle arvokas kirjailijan nimikirjoitus kirjan alkusivuille kokonaan digitaalisena aikana? Oulun kirjamessuilla kansanedustaja Lyly Rajala kysyi e-kirjapanelisteilta juuri tätä. Vastasin, että e-kirjan signeeraus on valokuva lukijasta kirjailijan kanssa. Yhdysvalloissa on kuitenkin pohdittu asiaa vakavasti ja löydetty siihen mahdollinen tekninen ratkaisu.

Autography

Autography-yhtiö väittää kehittäneensä kolme tapaa signeerata e-kirja. Ensimmäinen tapa muistuttaa perinteistä tapaa: lukija tapaa kirjailijan henkilökohtaisesti kirjakaupassa ja signeeraa sähköisesti dokumentin. Kun lukija on ostanut kirjan, signeeraus siirretään e-kirjaan.

Toinen tapa antaa lukijoille mahdollisuuden milloin tahansa pyytää kirjailijalta signeerausta jo omalle laitteelle ladattuun e-kirjaan. Pyyntö välitetään Internetin avulla kirjailijalle, jonka signeeraus käynnistää prosessin missä jo ladattu e-kirja korvataan signeeratulla teoksella.

Kolmas tapa on signeerata e-kirjojen näytelukuja joita usein jaetaan ilmaiseksi netissä ja verkkokaupoissa.

On oikeastaan yllättävää, että signeeraus herättää näinkin paljon kysymyksiä ja saa jonkun jopa kehittelemään uutta teknologiaa. Autography-yhtiön kuvaaman e-kirjan signeerausteknologiaan en kuitenkaan sijoittaisi dollariakaan. Teknisesti yhtiö on lähes mahdottoman tehtävän edessä, sillä sen pitäisi päästä käsiksi kaikkiin maailman e-kirjojen kopiosuojausmekanismeihin. E-kirjan signeeraus jälkikäteen kun tarkoittaa tavalla toisella kopiosuojatun tiedoston muuttamista.

Toistaiseksi aina mukana olevalla kännykän kameralla napattu kuva kirjailijasta ja lukijasta on varmempi tapa signeerata e-kirja.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *